Pesäpallon sopupeleistä ehdollisia rangaistuksia
Mistä skandaali sitten lähti? Tapahtumasta on aikaa jo reilu 15 vuotta, mutta silti se likaa vielä omaa pesää pesiksessä, jos näin voidaan sanoa. Luottamus lajiin kun on mennyt, niin sitä on vaikea sieltä pohjamudista saada takaisin vaikka loppupeleissä sopupelisotkuun osallistui vain murto-osa pesiksen pelaajista, toimitsijoista ja johtohenkilöistä. Eli vuosi oli 1998 kun tämä tapahtumasarja sai alkunsa, elokuun 11. päivän sekä 13. päivän otteluista. Ensin pelattiin ottelut Seinäjoen Maila-Jussit vastaan Kankaanpään Maila sekä Oulun Lippo vastaan Jyväskylän kiri. Molemmat ottelut päättyivät kahden jakson jälkeen tasatilanteeseen ja yleensähän näissä tasatuloksissa on vedonlyönnissä suuret kertoimet, niin myös tässäkin tapauksessa. Kaksi päivää myöhemmin pelattiin kolme ottelua, Kaisaniemen Tiikerit kohtasivat Haminan Palloilijat, Siilinjärven pesis Juvan Pallon sekä Kankaanpään Mailan vastustajaksi tuli Oulun Lippo. Myös näissä otteluissa käräjäoikeus katsoi ottelun lopputuloksen olevan sovittu.
Hannu Manninen (Juvan Palloilijat) -Pelinjohtaja. Syytteet: törkeä petos ja neljä avunantoa petokseen. -Tuomio: viisi kuukautta vankeutta törkeästä petoksesta ja neljästä avunannosta petokseen.
Artikkelin jälkeen sopupeleistä alkoivat kiinnostua Pesäpalloliitto ja Veikkaus, myöhemmin myös poliisi. Vyyhti koko karuudessaan alkoi pikkuhiljaa aueta.
Suomalaiset top 3 vedonlyönti -skandaalit
Juha Wiberg (Juvan Palloilijat) -Pelaaja, kapteeni. Syytteet: törkeä petos ja neljä avunantoa petokseen. -Tuomio: 60 päiväsakkoa petoksesta ja kolmesta avunannosta petokseen.
Jouni Heinikangas (Juvan Palloilijat) -Pelaaja. Syytteet: törkeä petos ja neljä avunantoa petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 10 päivää vankeutta törkeästä petoksesta ja neljästä avunannosta petokseen.
Superpesis teki syksyllä 1998 sopupeliasiasta omat tutkimuksensa ja päätöksensä. Tikkanen toisti, että silloiset seurojen kanssa tehdyt päätökset, mm. peli- ja toimitsijakiellot, perustuivat urheilueettisiin ja sen hetkisiin pesäpalloilun sääntöihin ja kilpailumääräyksiin.
Pasi Niemelä (Kaisaniemen Tiikerit) -Pelinjohtaja. Syytteet: petos ja avunanto petokseen. -Tuomio: kolme kuukautta 15 päivää vankeutta petoksesta.
tuomarit jouduttiin viemään poliisisaattueessa kunnanrajalle
Pesäpallon sopupeliskandaali kuohutti suomalaista kansallispeliä syksyllä 1998. Tämän seurauksena kansallispelimme suosio laski moneksi vuodeksi.
Pesäpallo vedonlyönti | Ilmaiset vihjeet | Katso uusimmat
Jari Keski-Heikkilä (Kaisaniemen Tiikerit) -Pelaaja. Syytteet: törkeä petos ja avunanto petokseen. -Tuomio: neljä kuukautta 10 päivää vankeutta törkeästä petoksesta ja avunannosta petokseen.
Dortmundin ylistetty superlupaus paljastui neljä vuotta ..
Oy Veikkaus Ab ilmoitti maanantaina iltapäivällä pitävänsä Vantaan käräjäoikeuden antamaa päätöstä pesäpalloilun sopupelijutussa oikeansuuntaisena. Veikkaus ei kuitenkaan vielä ole ratkaissut, aikooko se valittaa tapauksesta hovioikeuteen.
Vedonlyönti pilalle · Vedonlyönti · Vastuullinen pelaaminen
Sanoohan sen jo vanha sananlaskukin että minkä taakseen jättää sen edestään löytää sekä ahneella olevan paskainen loppu, niin myös tässäkin tapauksessa. Kaiken kaikkiaan kolmisen kymmentä pesäpallossa mukana olevaa henkilöä on saanut rangaistuksen sopupeleihin osallistumisesta ja rangaistuksia on jaettu niin sakkojen kuin ehdollisten vankeuksien muodossa. Sekä tietenkin voitot palautuivat Veikkaukselle joka sekin koki tappiota tämän sotkun takia. Sopupelit nimittäin poistivat pesäpallon kokonaan Veikkauksen listoilta, ja sehän oli jo ehtinyt budjetoida itselleen tuloja tulevista veikkauskohteista. Suurimpien arvioiden mukaan Veikkaus hävisi tällä skandaalilla 14 miljoonaa markkaa eli reilut 2 miljoonaa euroa. Sekä joukkueet menettivät paikkansa Superpesiksessä ja tippuivat jopa kaksi porrasta alaspäin. Näistä sopupeliskandaalissa mukana olleista joukkueista vain Kankaanpään Maila sekä Jyväskylän kiri pelaavat tällä hetkellä taas Superpesiksessä. Seinäjoen Mailajussit luopuivat sarjapaikasta vuonna 2008 taloudellisen tilanteen takia, samaan ratkaisuun päätyi Oulun Lippo vuonna 2010. Muut joukkueet joko pelaavat joko ykkösessä tai muissa sarjoissa tai ovat ajautuneet kokonaan konkurssiin skandaalin takia, kuten kävi Juvan Pallolle.
Suomen jalkapallon vedonlyöntiskandaali
Pesäpallossa ei ole niin paljon vedonlyönti mahdollisuuksia verrattuna muihin urheilulajeihin, sillä sitä on säännöstelty myös lain sisällä. Pesäpallon vedonlyönti on ollut myös laitonta Suomessa 1990-luvulla, sillä tuolloin pesäpallon sisällä Suomessa jylläsi suuri sopupeli skandaali. Tämä on yksi syy minkä takia edelleen pesäpallon vedonlyönti ei ole niin laajaa verrattuna muihin urheilulajeihin.
Sotkamon Jymy on pesäpallon Suomen mestari 2024
Pesäpallon sopupeliskandaali paljastui vuonna 1998. Tunnustusten pohjalta viidessä kaudella 1998 pelatussa ottelussa sovittiin lopputulokset etukäteen, joka antoi joukolle pelaajia, johtohenkilöitä, toimitsijoita ja edustajia mahdollisuuden lyödä varmoja vetoja ennalta sovituista tuloksista.
Poliisin käynnistämässä esitutkinnassa oli aluksi yli 460 henkilöä. Langettavia tuomioita jaettiin lopulta yli kolmellekymmenelle ihmiselle.
Rangaistukset ovat vaihdelleet tapauskohtaisesti sakoista ehdolliseen vankeuteen. Tuomitut määrättiin myös maksamaan voittoja takaisin Veikkaukselle.
Arvio Veikkaukselle koituneista tappioista oli tuolloin noin 14 miljoonaa markkaa.
Superpesisliitto rankaisi sovittujen otteluiden joukkueita pudottamalla nämä kahta sarjaporrasta alemmas.
Liitto jakoi kiinni jääneille ja valehdelleille pelaajille ja toimihenkilöille myös peli- ja toimitsijakieltoja.